Dom

Pellet — co warto wiedzieć o tym biopaliwie?

Dorota Plichta
Luty 20 2017

Wielu ekspertów określa pellet mianem paliwa przyszłości. Spowodowane jest to charakterystycznymi dla tego biopaliwa cechami, czyli wysoką wydajnością, czystością oraz bardzo niską emisją spalin. Nic więc dziwnego w tym, że coraz więcej osób decyduje się na ogrzewanie domów, stosując kotły CO na pellet. Przed wyborem odpowiedniego pieca i rozpoczęciem budowy instalacji warto jednak zapoznać się z wieloma wariantami pelletu, jakie oferuje rynek. Poszczególne odmiany mogą bowiem różnić się od siebie nie tylko kalorycznością, lecz również innymi właściwościami (np. zawartością popiołu), a także być dostosowane do innych rodzajów podajników. Przyjrzyjmy się więc kilku najpopularniejszym rodzajom tego biopaliwa.

Surowce a właściwości pelletu

Podstawowe rozróżnienie między poszczególnymi rodzajami pelletu przeprowadzone jest według kryterium surowca, z jakiego pochodzi. Najczęściej stosowane są jasne odmiany tego paliwa, które produkuje się z drzew iglastych. Cechują się one wysoką kalorycznością (od 16 do 20 MJ/kg) oraz niską zawartością popiołu (od 0,5 do 2%). Mogą być nimi opalane wszystkie piece na pellet, doskonale sprawdzą się zarówno w ogrzewaniu całego domu, jak i w ogrzewaniu pojedynczych pomieszczeń (np. stosując kominek na pellet). Użytkownicy często zwracają jednak uwagę na wysoką zawartość żywicy, przez co kotły na pellet opalane paliwem z drzewa sosnowego mogą wymagać częstszego czyszczenia.

Redakcja poleca: Piece na pellet w sklepie internetowym zagrzej.pl >> 

Ciemne odmiany pelletu, czyli te wyprodukowane z drzew liściastych, także cechują się wysoką kalorycznością, a w dodatku zawierają mniej żywicy niż te wytwarzane z drzew iglastych. Jednakże ze względu na bardzo wysokie ceny surowca producenci rzadko oferują pellet wykonany w 100% z drzew liściastych, stosując domieszki paliwa z drzew iglastych.

Coraz większe zainteresowanie budzą także odmiany pelletu produkowane z łodyg roślin zielonych lub siana. Ich kaloryczność może być nieznacznie niższa niż odmian drzewnych, lecz swoistą rekompensatą jest tutaj znacznie ograniczona emisja spalin. Jednakże ze względu na wysoką zawartość popiołu stosowanie tego typu granulek zaleca się osobom posiadającym nowoczesne, odpowiednio wyposażone piece na pellet.

piece na pellet

Kształt pelletu

Ogromne znaczenie ma również forma, w jakiej sprzedawany jest pellet. Najlepszym surowcem opałowym są kształtne i zwarte wałki lub granulki, które cechują się niską zawartością popiołu oraz nie rozpadają się w podajniku. Dlatego zawsze warto zwrócić uwagę na to, czy poszczególne „ziarna” są wystarczająco wytrzymałe.

Jeśli chodzi o wielkość wałków lub granulek, należy wspomnieć, że te o mniejszych rozmiarach doskonale pasują do podajników ślimakowych typu rynnowego, w których przepływ surowca następuje w sposób swobodny. Z kolei większe granulki lub wałki są idealne do podajników typu retortowego, w których konstrukcji używane jest zagięte kolano (mniejsze ziarna mogłyby w nim zalegać).

Warto jeszcze wspomnieć, że ogromny wpływ na formę i jakość paliwa mają składniki, z którego zostały one wykonane. Najskuteczniejszym paliwem jest pellet wykonany z jednorodnego surowca (np. trocin). Wszelkie domieszki (np. pyłu) mogą za to obniżać wytrzymałość i kaloryczność biomasy.

Czy pellet się sprawdzi?

Piece na pellet są nowoczesnymi, wyposażonymi w bardzo zaawansowane mechanizmy urządzeniami. Dzięki takim rozwiązaniom technologicznym, jak np. sonda lambda, możliwa jest optymalizacja ich pracy, co przekłada się na oszczędność surowca oraz stabilność utrzymywanej w domu temperatury. Wysokiej jakości pellet cechuje się również bardzo niską zawartością popiołu, a to oznacza brak konieczności częstego wybierania resztek. Dlatego też ten rodzaj paliwa doskonale sprawdzi się w kotłach CO.

Kiedy natomiast zachodzi potrzeba ogrzania jednego pomieszczenia lub dom (albo mieszkanie) nie jest wyposażony w kotłownię, bardzo dobrym rozwiązaniem może okazać się kominek na pellet. Tego typu urządzenia grzewcze także wyposażone są w nowoczesne mechanizmy (np. automatycznego rozpalania) i pojemne podajniki, dzięki czemu nie trzeba poświęcać im wiele czasu. Sam pellet jest zaś paliwem czystym, charakteryzującym się intensywnie drzewnym aromatem, co umożliwi stworzenie ciepłego, „kominkowego” klimatu.

Udostępnij