Natura i zdrowie

Na czym polega nietolerancja laktozy?

Robert Michoń
Luty 8 2017

Czy wiesz czym jest nietolerancja laktozy? Sprawdź jakie są objawy wspomnianej dolegliwości i poznaj sposoby leczenia.

Nietolerancja laktozy – określana również mianem nietolerancji pierwotnej - to rodzaj dolegliwości, na który cierpi całkiem spora ilość osób. Nierzadko jednak zdarza się, że ludzie zmagający się ze wspomnianą przypadłością nie zdają sobie nawet z tego sprawy, podobnie zresztą jak w przypadku atopowego zapalenia skóry - skądinąd mylonego często z wysypką - o którym możesz przeczytać tutaj: http://www.udziewczyn.pl/Artykul/19949. Jakie wobec tego są objawy nietolerancji laktozy?

Czym jest laktoza?

Zanim przejdziemy do omówienia objawów nietolerancji laktozy, w pierwszej kolejności warto zadać sobie pytanie, czym tak naprawdę jest sama laktoza? Laktoza to nic innego jak tylko cukier mleczny, a więc organiczny związek chemiczny powszechnie zaliczany do grupy węglowodanów. Z kolei nietolerancja laktozy wynika bezpośrednio z zaburzonej pracy enzymu określanego mianem laktazy, który odpowiedzialny jest za proces trawienia cukru mlecznego. Warto przy tym dodać, że omawiana nietolerancja posiada podłoże genetyczne, zaś osoby cierpiące na nią mają również obniżone przyswajanie wapnia.

Objawy nietolerancji pokarmowej

Jak wobec tego rozpoznać, że nasz organizm nie toleruje laktozy? Wśród klasycznych, typowych objawów nietolerancji laktozy wymienić należy przede wszystkim biegunkę oraz silne wzdęcia. U dzieci mogą one wiązać się z nadmierną płaczliwością. Poza tym niekiedy towarzyszą im bóle brzucha o różnym natężeniu. W praktyce intensywność dolegliwości ma ścisły związek zarówno z ilością spożytego pokarmu zawierającego cukier mleczny, jak i samym stopniem nietolerancji. Wspomniane objawy dają o sobie znać mniej więcej po upływie 30 minut do godziny, lecz zdarzyć się może, że np. biegunka wystąpi dopiero po 2 godzinach od chwili zjedzenia posiłku.  

Leczenie

Niestety, nie mamy dobrych wiadomości. Nie istnieje bowiem lek pozwalający na całkowite zwalczenie nietolerancji laktozy. Osoby, które cierpią na nietolerancję cukru mlecznego powinny natomiast unikać produktów zawierających drażliwy składnik, a więc przede wszystkim wyrobów mlecznych, takich jak mleko, kefiry, różnego rodzaju sery, śmietany czy też inne produkty, których podstawę stanowi właśnie mleko.

Inaczej jest jednak w przypadku dzieci. Jak słusznie podaje to portal www.zdrowemaluchy.pl, eliminacja wszystkich, wymienionych produktów z diety dziecka nie jest wskazana, gdyż może to spowodować występowanie niedoborów wapnia. W jadłospisie malucha powinny więc znaleźć się jogurty, kefiry, kwaśne mleko, żółte sery, a także migdały, warzywa strączkowe i ryby, które również stanowią doskonałe źródło wapnia.

Materiał partnera zewnętrznego

Udostępnij