Natura i zdrowie

Sól jest niezbędna do życia

Robert Michoń
Październik 11 2016

Nie solone nie smakuje. Natomiast słone jest nie zdrowe – tak mówi wielu dietetyków. Czy sól rzeczywiście jest aż tak niezdrowa? Okazuje się, że ograniczanie soli też może być dla naszego zdrowia niekorzystne.

Sól jest dla nas niezbędna do życia, wręcz dla funkcjonowania, gdyż jest jednym z elektrolitów, a dokładnie sód. Pierwszą rzecz, która należy wyjaśnić to przelicznik sodu do soli. Żeby otrzymać wartość soli to sód należy pomnożyć przez 2,5. Tak instytucja jaką jest Instytut Żywności i Żywienia mówi o zalecanych 5 g soli – mówi newsrm.tv Justyna Mizera, dietetyk sportowy, autorka bloga zMizerami.pl

Szkodliwość soli kuchennej

Ile soli powinniśmy spożywać?

To jak wskazuje dietetyk zależy od konkretnej osoby. – Dla osoby, która ma nadciśnienie owszem ograniczenie spożycia soli rzeczywiście powinno nastąpić. Natomiast osoba, która jest aktywna fizycznie nie powinna soli aż tak ograniczać, ponieważ ją traci też z potem – dodaje Justyna Mizera.

To, że nie solimy nie oznacza także, że nie jemy soli. Jest ona ukryta w wielu produktach, które codziennie zjadamy. Sól jest obecna w pieczywie, wędlinach, wędzonym łososiu gdyż jest to najprostszy i najłatwiej dostępny konserwant.

Źródło: newsrm.tv

Udostępnij