Dom

Piekarnik i mikrofalówka – kuchenne niezbędniki. Jak wybrać najlepsze urządzenia tego typu?

Robert Michoń
Lipiec 6 2018

piekarnik

Trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię bez funkcjonalnego piekarnika i mikrofalówki. To urządzenia, które na dobre zagościły w naszych domach. Jak wybrać piekarnik i na co zwrócić uwagę? Jak wybrać mikrofalówkę?

Piekarnik i mikrofala czy urządzenie dwa w jednym?

Jedną z decyzji, które trzeba podjąć przy wybieraniu AGD do kuchni jest kwestia wyboru urządzeń o pojedynczej funkcjonalności lub postawienie na wielofunkcyjne wynalazki. Jeszcze do niedawna kuchenki mikrofalowe i piekarniki były dostępne wyłącznie w wersji oddzielnych urządzeń wolnostojących lub do zabudowy. Dziś do wyboru są jeszcze hybrydy czyli piekarniki z funkcją mikrofali.

Piekarniki z funkcją mikrofali to, bez wątpienia, ciekawe i funkcjonalne rozwiązanie, które sprawdzi się w wielu zastosowaniach. Można polecić je, przede wszystkim, do zastosowania w małych kuchniach. Piekarniki z funkcją mikrofali to dobre rozwiązanie, gdy metraż jest naprawdę niewielki, a nie chcemy rezygnować z posiadania mikrofalówki. Funkcja mikrofali w piekarniku nie jest dokładnym odzwierciedleniem funkcjonalności mikrofalówki, ale jest do niej bardzo zbliżona.

Zakup oddzielnych urządzeń wydaje się jednak lepszym pomysłem o tyle, że mamy wówczas do czynienia z dwoma niezależnymi sprzętami, z których można korzystać jednocześnie. Piekarnik z funkcją mikrofali może być również pozbawiony innych cech, na których mogłoby nam zależeć (są przecież także piekarniki parowe). Jeśli tylko mamy dość miejsca w kuchni na oba urządzenia, to warto postawić na to rozwiązanie.

Piekarnik do zabudowy czy wolnostojąca kuchenka z piekarnikiem?

Kolejną decyzją, którą trzeba będzie podjąć przy wyborze AGD do kuchni jest kwestia zdecydowania się na opcje wolnostojącą lub do zabudowy. Trudno jednoznacznie i kategorycznie wskazać to rozwiązanie, które byłoby lepsze, bo wiele zależy od konkretnego pomieszczenia i preferencji użytkownika.

Kuchenka wolnostojąca z piekarnikiem to jedno urządzenie, które nie wymaga zabudowy kuchennej. Kuchenkę tego typu sytuuje się pomiędzy szafkami. Jest to rozwiązanie dość opłacalne w zakupie, ale też nieco mniej estetyczne niż sprzęt do zabudowy.

Piekarniki do zabudowy cieszą się coraz większą popularnością, ponieważ stwarzają znacznie więcej możliwości aranżacyjnych. Można zabudować je w ciągu szafek pod blatem albo w szafkach wysokich (na różnych wysokościach od podłogi). Piekarniki do zabudowy są bardzo estetyczne i można dopasować je do estetyki kuchni, wybierając model o nowoczesnej estetyce do nowoczesnej kuchni albo piekarnik w klimacie retro do kuchni rustykalnej. https://www.morele.net/agd/agd-do-zabudowy/piekarniki-101/

Mikrofala do zabudowy czy wolnostojąca?

Mikrofalówki także są dostępne w wariancie wolnostojącym i do zabudowy, co wcale nie ułatwia podjęcia decyzji o zakupie konkretnego urządzenia. Za modelami wolnostojącymi przemawia ich niższa cena oraz fakt, że można będzie przestawiać je w różne miejsca, a nawet zabrać ze sobą na wyjazd, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Mikrofalówki do zabudowy są, z kolei, nieco bardziej estetyczne (całość skryta jest w odpowiedniej szafce, a widoczne są tylko drzwiczki oraz wnętrze urządzenia. Mikrofalówki do zabudowy bywają droższe (niektóre są niemal tak kosztowne, jak piekarniki do zabudowy), ale za to wynagradzają to świetnym designem oraz faktem, że nie zajmują miejsca na blacie kuchennym, bo są integralną częścią zabudowy. https://www.morele.net/agd/agd-do-zabudowy/kuchenki-mikrofalowe-do-zabudowy-188/

Decydując się na zakup piekarnika i mikrofalówki albo piekarnika z funkcją mikrofali, warto dokładnie przeanalizować parametry techniczne wybranych produktów. Czasami urządzenia nie różnią się ceną, ale oferują zupełnie inne opcje lub różnią się mocą lub klasą energetyczną. Warto wybierać sprzęty AGD, które są energooszczędne, korzystają z najnowocześniejszych technologii i wykazują dobry stosunek ceny do jakości. Zarówno piekarniki, jak i mikrofalówki to sprzęty niezwykle potrzebne w codziennym gotowaniu, pieczeniu i odgrzewaniu potraw i trudno wyobrazić sobie kuchnię bez nich.

 

 

 

Udostępnij