Natura i zdrowie

Poczuj się jak na wakacjach – jak wybrać gofrownicę?

Dorota Plichta
Sierpień 22 2018

gofrownica

Polak na wakacjach musi zrobić kilka rzeczy. Niezależnie od tego, czy jest nad morzem, w górach, nad jeziorami musi obowiązkowo zrobić pamiątkowe zdjęcia, kupić pamiątki, odwiedzić charakterystyczne punkty, spróbować regionalnych przysmaków i zjeść gofry. Te ostatnie są wręcz symbolem polskich wakacji. A jak zrobić gofry w domu?

Domowe gofry

W internecie znajdziemy wiele przepisów na pyszne ciasto gofrowe (Lubisz gofry? Sprawdź nasze pomysły na ich przygotowanie) oraz warianty dekoracji. Tradycyjne gofry nie mogą obyć się bez bitej śmietany i polewy czekoladowej. Do tradycji wakacyjnej należy też dekorowanie gofrów borówkami, truskawkami, malinami bądź owocami w żelu. Rzadziej, ale można znaleźć też gofry z bakaliami i owocami egzotycznymi. Jednak tym, co decyduje o jakości i smaku gofrów, jest receptura na ciasto oraz sposób jego wypiekania. Tak naprawdę o tym, czy gofry są chrupkie, czy ciągną się niczym guma do żucia, decyduje jakość gofrownicy. Dlatego, jeśli marzą nam się domowe gofry, musimy przede wszystkim pomyśleć o dobrym sprzęcie.

Jak wybrać gofrownicę

Zastanów się, jak często będziesz robić gofry i ilu łasuchów zgromadzisz przy stole. Od tego zależy wielkość gofrownicy. Najmniejsze pieką jednocześnie dwa gofry, większe nawet sześć i więcej. Oczywiście wielkość bezpośrednio przełoży się na cenę, więc nie szarżuj. W warunkach domowych małe gofrownice sprawdzają się naprawdę dobrze. Sprawdź też moc gofrownicy. Im wyższa, tym krócej będzie trwał proces pieczenia, a i szansa na chrupiące gofry jest większa. Warto kupić gofrownicę z lampką sygnalizującą gotowość do pracy oraz z możliwością regulacji temperatury. Dzięki temu można określić, czy wolimy gofry chrupiące niczym wafle, czy nieco bardziej puszyste, jak świeży biszkopt.

Obudowa urządzenia powinna posiadać termoizolację, dzięki temu unikniemy poparzenia, gdy przypadkowo dotkniemy wierzchniej strony gofrownicy. Szczególnie istotne są rączki, te nie mają prawa się nagrzewać. Jeśli musimy używać grubych rękawic do wyjmowania gofrów to znak, że dokonaliśmy złego wyboru. Dobra gofrownica (zobacz: www.eldom.eu) powinna posiadać także antypoślizgowe stopki, dzięki nim unikniemy przypadkowego przesunięcia urządzenia.

Zajrzyj do środka

Wkłady do gofrownicy mogą być różne – tradycyjnie prostokątne, w serduszka, a nawet w kształcie głowy Myszki Miki. Jeśli w domu są małe dzieci, można pokusić się o zakup takowych. Jednak ważniejsza od kształtu jest jakość wkładów. Te idealne pokryte są powłową zapobiegającą przywieraniu. Dzięki temu nie ma problemu z wyjmowaniem gofrów z gofrownicy.

Udostępnij