Natura i zdrowie

Prosty przepis na tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym

Michał Wolański
lis 6 2019

Gołąbki stanowią jeden z najwspanialszych skarbów w polskiej kuchni. W dobie kulinarnych inspiracji z całego świata, które coraz śmielej goszczą w naszych domach, tradycyjne i dość czasochłonne gotowanie zeszło na nieco dalszy plan. Czas odwrócić tę tendencję! Dziś z dumą prezentujemy przepis na wyśmienite domowe gołąbki. Jesteśmy pewni, że poradzi z nim sobie praktycznie każdy, niezależnie od doświadczenia w kuchni.

Co jest potrzebne do przygotowania domowych gołąbków?

W tym przepisie uwzględnimy składniki potrzebne do przygotowania mniej więcej 12 gołąbków. Jeśli planujesz obiad dla większej liczby osób, zadbaj o proporcjonalnie większą liczbę składników. Większość z nich z łatwością znajdziesz w sklepie, a być może już posiadasz w domu. Aby zrealizować ten prosty przepis na obiad, przygotuj jedną główkę kapusty, jedną cebulę, 500 g mielonego mięsa, 3/4 szklanki ryżu, odrobinę oleju lub smalcu, jajko, opakowanie sosu pomidorowego oraz sprawdzony bulion warzywny. My zastosowaliśmy aromatyczny i intensywny Bulion warzywny KOGUTEK WINIARY, który śmiało możemy polecić wszystkim miłośnikom gołąbków i innych tradycyjnych polskich dań.

Jak przygotować liście kapusty, aby szczelnie owinęły farsz?

Gołąbki nie są wymagającą potrawą, a jedyną poważniejszą trudnością w ich przygotowaniu jest staranne oddzielenie liści kapusty. Zbyt intensywne szarpanie może sprawić, że się porwą, przez co farsz wydostanie się z gołąbków, a efekt nie będzie zadowalający. W jaki więc sposób odpowiednio to zrobić? Najlepszy patent to, naszym zdaniem, wcześniejsze sparzenie kapusty wrzątkiem. Warto umieścić ją w tym celu w dużym garnku z zagotowaną wodą. Dzięki temu liście staną się miękkie, co ułatwi oddzielanie ich od główki kapusty, ale nie na tyle, aby mogły się porwać. Pamiętaj, że wybór dużej główki kapusty to kilka dodatkowych szans na zwinięcie idealnych gołąbków, dlatego uszkodzenie jednego liścia nie powinno być powodem do zmartwień. Zresztą, zyskasz dzięki temu chrupiącą przekąskę, w sam raz na zaspokojenie pierwszego głodu, zanim gołąbki będą gotowe!

Gołąbki tradycyjne – do dzieła!

Zaczynamy przygotowywanie obiadu. Ryż gotuj przez około 15 minut, a bulion rozpuść w tym czasie w szklance gorącej wody. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju lub smalcu. W tym czasie ugotowany ryż wymieszaj z mięsem, podsmażoną cebulką i wbij do niego jajko. Gotowy farsz układaj na liściach kapusty, a następnie precyzyjnie je zawijaj, aby gołąbki zachowały szczelność. Wszystkie zawiniątka umieść w naczyniu żaroodpornym i podlej bulionem, a następnie umieść w piekarniku na około 20 minut.

W trakcie pieczenia możesz zrobić sos. W tym celu przygotuj około 300 ml wody, rozrób z sosem pomidorowym i gotuj przez 5 minut od chwili wrzenia, nie zapominając o mieszaniu. Później wlej sos do naczynia z gołąbkami i pozwól im się dusić przez kolejny kwadrans. Po jego upływie gołąbki powinny być gotowe i mogą trafić prosto na talerze, najlepiej w towarzystwie pysznych młodych ziemniaków z koperkiem!

Materiał partnera

Udostępnij