Inne

Słodkie i piękne – dowiedz się, jak dekorować mazurki wielkanocne

Robert Michoń
mar 21 2019

słodkie i piękne

Czy można sobie wyobrazić święta wielkanocne bez tradycyjnego mazurka? Naszym zdaniem zdecydowanie nie! Pozostają dwa wyjścia: kupić gotowe ciasto lub przygotować je samodzielnie. Jeśli wybierzesz druga opcję, będzie to doskonały sposób, by zrobić wrażenie na przybyłych gościach lub odwdzięczyć się za zaproszenie gospodarzom wielkanocnego spotkania, przynosząc ze sobą pyszne ciasto.

Mazurek jest wyjątkowym wypiekiem, przed którym stawiamy wyższe wymagania. Powinien cieszyć nie tylko nasze podniebienia, ale również oczy. Słodkie i piękne – to najlepszy opis domowych mazurków pokrytych starannymi dekoracjami. Nie mogąc się zdecydować, który przepis jest najlepszy (i najpiękniejszy), przedstawiamy dziś dwie możliwości!

Mazurek wielkanocny z orzechami

Mazurki wielkanocne mogą być przyozdobione rozmaitymi rarytasami, w tym bakaliami. W tej wersji stawiamy na orzechy – włoskie, laskowe, nerkowce – wybór jest dowolny. Wypiek zostanie także wzbogacony o pomadę śmietankową. Zacznijmy jednak od przygotowana ciasta. Będzie do tego potrzebne 500 g mąki krupczatki, 250 g masła, cztery jajka i oczywiście wspomniane orzechy.

Mąkę wysypujemy na stolnicę wraz z masłem cukrem oraz jajkami. Jedno z nich w bijamy w całości, zaś z pozostałych trzech będziemy potrzebować jedynie żółtek. Składniki siekamy nożem do rozdrobnienia, a następnie zagniatamy ciasto, które kolejne pół godziny powinno spędzić w lodówce. Już na tym etapie część ciasta możemy oddzielić, gdyż będzie potrzebne do ułożenia wałeczków na brzegach, które będą stanowić jeden z elementów dekoracji. Pozostałą część ciasta układamy wcześniej na blasze. Jego grubość powinna wynosić około pół centymetra.

W trakcie pieczenia, które nie powinno zająć więcej niż 20 minut, przygotowujemy pomadę śmietanową. To proste: śmietanę należy wlać do rondla i wsypać do niej cukier oraz cukier wanilinowy. W tej ostatniej roli świetnie sprawdza się Cukier wanilinowy WINIARY. Śmietana powinna gotować się do czasu wrzenia, po czym zawartość rondla wlewamy do ciasta (wałki muszą ściśle przylegać do krawędzi blachy).

Teraz przychodzi czas na dekorację. Mazurek będzie miał kremowy i beżowy kolor, dlatego ułożenie na jego powierzchni orzechów to doskonały pomysł. Ciemniejsze skórki orzechów laskowych doskonale kontrastują na przykład z płatkami migdałów czy nerkowcami. Wzór zależy już od naszej fantazji, ale nie warto żałować bakalii!

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Drugi proponowany przez nas przepis udowadnia, że ciasta wielkanocne tradycyjne mogą występować w naprawdę wielu ciekawych odsłonach. Składniki na ciasto to mąka pszenna (175 g), cukier puder (25 g), 100 g masła, jedna łyżka śmietany oraz jedno żółtko jajka. Będzie ono przygotowywane w misie, w której umieszczamy wszystkie składniki i zagniatamy aż do powstania jednolitej masy. Następnie ciasto powinno chłodzić się przez około godzinę.

W tym czasie przystępujemy do przygotowania pysznego kremu budyniowego. Można wykorzystać Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY, który dodajemy do około 200 ml mleka. Drugie tyle mleka i 100 g masła podgrzewamy w garnku z trzema łyżkami cukru. Oba płyny mieszamy, gdy zawartość garnka się podgrzeje i dodajemy jeszcze 100 g roztopionej białej czekolady. Zagotowany w ten sposób budyń przykrywamy folią spożywczą do wystygnięcia.

Czas przystąpić do pieczenia ciasta, które wcześniej trzeba rozwałkować, wyciąć w ulubiony kształt i ponakłuwać widelcem. Gdy po 15 minutach ciasto się upiecze, umieszczamy na nim konfiturę malinową (około 180 g), a następnie rozprowadzamy krem. To nie wszystko – ciasto warto jeszcze wzbogacić o polewę, która powstanie po zagotowaniu białej czekolady z łyżką śmietany.

Dopiero na tej warstwie układamy ulubione bakalie. Podobnie jak w poprzednim przepisie dobrze sprawdzą się orzechy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by mazurka udekorować obficie również suszonymi owocami, a nawet czekoladkami.

Udostępnij

Your email address will not be published. Required fields are marked *