Lekkie przepisy z wykorzystaniem kalafiora
Michał Wolański
Kalafior to bardzo smaczne i łatwo dostępne warzywo. Kojarzy nam się głównie jako dodatek do obiadu, ale można przygotować go na różne, ciekawe sposoby. Jeśli masz ochotę na lekkie danie, w którym będzie królował kalafior, koniecznie zapoznaj się z inspirującymi przepisami.
Zupa jarzynowa
Nic tak nie koi naszych zmysłów, jak pyszna i pachnąca zupa. Warzywna jest naszą tradycyjną potrawą, ale możesz ją nieco urozmaicić, dodając do niej kalafior. Przepisy na to danie mogą być bazą i inspiracją do odkrywania nowych smaków i aromatów. W podstawowej wersji zupy musisz najpierw przygotować Rosół drobiowy WINIARY zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie pokrój marchew i ziemniaki w kostkę, a kalafior podziel na różyczki. Oczyść zielony groszek, kalarepę, młodą cebulę i główkę kapusty i dodaj do wywaru razem z pokrojonymi warzywami. Gotuj kilkanaście minut i zdejmij z ognia. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Jeśli chcesz, by danie było bardziej sycące, możesz dodać do niego śmietanę wymieszaną wcześniej z niewielką ilością zupy.
Sałatka kalafiorowa
Nie masz pomysłu na lekkie danie do pracy? Koniecznie wypróbuj przepis na smaczną sałatkę kalafiorową. Możesz również zaserwować ją jako dodatek do posiłku. Przygotowanie potrawy zacznij od ugotowania kalafiora podzielonego na różyczki. Wykorzystaj w tym celu rosół drobiowy, żeby nadać warzywu wspaniały aromat. Pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie pokrój w drobną kostkę pomidor i jajko ugotowane na twardo. Zetrzyj na tarce białą rzodkiew i ogórek, posiekaj szczypiorek i koperek i wymieszaj je z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, doprawiając do smaku solą. Tak przygotowany sos połącz z kalafiorem, pomidorem i jajkiem. Pyszna sałatka jest gotowa w kilka minut! Przed podaniem możesz ozdobić ją pokrojonym drobno jajkiem i kawałkami pomidora.
Sałatka owocowa
Jeśli nie masz ochoty na tradycyjną sałatkę z kalafiorem, zaskocz siebie i swoich bliskich nietypowym połączeniem tego smacznego warzywa z owocami. Intrygujące? Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz! W posolonej wodzie gotuj przez trzy minuty kalafior podzielony na różyczki i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie odsącz brzoskwinie i plastry ananasa z puszek i pokrój w kostkę. Wymieszaj owoce z kalafiorem, dodając dwie łyżki Majonezu Omega 3:6 WINIARY i posiekaną natkę pietruszki. Przed zaserwowaniem posyp sałatkę uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi, które nadadzą jej chrupkości i będą wspaniałą ozdobą.
Kotleciki z kalafiora
Tradycyjny kotlet podany z sałatką i ziemniakami to klasyczny obiad, często goszczący na naszych stołach. Tym razem postaw na coś oryginalnego. Poznaj przepis na kotlety z kalafiora, dzięki któremu zmienisz zwykły posiłek w prawdziwą, lekką ucztę. Różyczki kalafiora ugotuj w posolonej wodzie, odsącz i pozostaw do ostygnięcia. Namocz bułkę w mleku, a gdy zmięknie, odciśnij nadmiar płynu. Posiekaj ugotowany wcześniej kalafior i dodaj do niego przygotowaną bułkę, trzy jajka, posiekaną cebulę ze szczypiorkiem, pokrojony ząbek czosnku i trzy łyżki bułki tartej. Dopraw wszystko ulubionymi przyprawami i zaostrz smak, dodając pieprz i ostrą paprykę. Z tak przyrządzonej masy formuj małe kotleciki. Obtocz je w jajku i bułce tartej lub w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni i smaż kotleciki z obu stron na złoty kolor. Podawaj od razu, razem z ulubionymi dodatkami.
Materiał partnera zewnętrznego
Zostaw komentarz